Kalender

Is het jouw werk of missie om anderen ervan te overtuigen dat het beter voor de wereld is als ze wat duurzamer en natuurbewuster zouden leven? Breng deze boodschap dan niet te groot, te abstract of te bombastisch. Mensen willen vaak best wel veranderen, maar in één keer 180 graden draaien is gewoonweg een te grote verandering. Kleine stapjes zetten gaat veel gemakkelijker en zijn voor iedereen ook eenvoudiger in de dagelijkse routines in te passen. De verandering gaat dan misschien iets langzamer maar tien keer 18 graden is ook 180 graden!

Ter inspiratie heb ik een jaarkalender samengesteld met daarop een heleboel ‘aanhaakdagen’ aan de hand waarvan je kleine stapjes kunt (laten) maken. Kies eruit wat bij jou of je doelgroep past, breid het uit met je eigen plaatselijke activiteiten, zeg het voort en ga het vooral gewoon doen!

En wil je hulp bij het bij het in kleine stukjes opknippen van een grote stap of veranderwens? Laten we dan eens kennis maken!

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dag van de Paardenbloem

30 april

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Een gebeurtenis om de 1 jaar(en) die begint om 00:00 op dag last van april en zich voor onbepaalde tijd herhaalt

Vroeger stonden er wel zo’n 60 soorten paardenbloemen in één weide, nu nog maar enkele. Als eerbetoon aan dit ‘onkruid’ wordt in 2022 voor de derde keer de laatste zondag van april uitgeroepen tot Dag van de Paardenbloem. Om dit onder de aandacht te brengen van het grote publiek, stond er 23 april 2022 een paginagroot artikel “Iedereen is weleens een Paardenbloem” in het Algemeen Dagblad. Veel van de teksten in dit artikel zijn hieruit afkomstig.

In het voorjaar is de paardenbloem een van de eerste bloemen die bloeit en daarmee een essentiële bron van nectar en stuifmeel voor de insecten die dan net wakker worden. Die insecten vormen op hun beurt weer het voedsel van de eerste weidevogels, als die net uit hun ei zijn gekropen. Kuikens van een kievit of grutto zijn vanaf dag één afhankelijk van insecten die ze op snavelhoogte kunnen vinden. Minder paardenbloemen betekent minder insecten. En dus jonge vogels die verhongeren.

Een paardenbloem is meer dan voedselbron voor insecten. Hij is geneeskrachtig, eetbaar en er zou rubber van gemaakt kunnen worden. En zelf zou ik er nog aan toe willen voegen dat paardenbloemen gewoon heel mooi zijn. Niet voor niets staan er op mijn beide websites (detail)foto’s van paardenbloemen, zowel in bloei als uitgebloeid.

Meer weten over paardenbloemen? Kijk eens op onderstaande website.