Coaching

“De ander helpen zichzelf te helpen om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen en om zijn zelfgekozen doelen te bereiken”

Van moeten naar willen

Hoeveel moet jij? Van jezelf of van anderen? Best veel schat ik zo in. Niks mis mee als je je daar prettig bij voelt, maar bij veel mensen komt er op een bepaald moment toch het gevoel dat er iets niet klopt. Dat de balans tussen moeten en willen weg is. Dat ze geleefd worden in plaats van te leven. Bij mijzelf kwam het besef dat ik niet meer de dingen deed die ik wilde, toen ik de volgende uitspraak las: “Als je geen plan voor jezelf hebt, word je automatisch onderdeel van het plan van iemand anders”. Het kost even wat tijd, inspanning en zelfreflectie maar ik heb nu weer een duidelijk plan voor mezelf en het merendeel van wat ik doe is omdat ik dat wil en niet omdat ik dat moet of denk te moeten. Inclusief de bewuste keuze soms onderdeel te zijn van het plan van een ander (bijv. je werkgever).

Willen wat je hebt

Als het je gelukt is de scheefgegroeide balans tussen moeten en willen te herstellen, is het de kunst om niet ineens weer teveel te willen. De kans is groot dat het dan – vroeger of later – weer ‘moeten’ gaat worden. Ook bij willen is het een kwestie van balans. Van al de dingen die je wilt, welke wil je nu echt? Wat is je diepste verlangen? Wat wil je nu eigenlijk precies bereiken? Veel mensen die ik deze vragen voorleg, komen er (soms met een flinke omweg) achter dat ze een deel van wat ze willen eigenlijk al hebben. Heb jij voor jezelf duidelijk welke wensen en verlangens je eigenlijk al hebt (waargemaakt)? In andere woorden: weet jij waar je tevreden mee en over bent?

Stroken riet en waterplanten in meertje in Finland met bos op de achtergrond
Stroken riet en waterplanten in meertje in Finland met bos op de achtergrond

Focus aanbrengen

Hierboven zie je twee foto’s. Ze zijn hetzelfde maar toch ook weer niet. Zie jij het verschil? Dat verschil zit hem in het punt waarop is gefocust, waarop is scherp gesteld. Bij de éne foto is dat op een punt dichtbij, bij de ander op een punt in de verte. Als ik niet ergens op scherp had gesteld, zouden de foto’s wazig zijn. Een ‘wazige’ situatie kun je ook persoonlijk of in je werk ervaren. “Waar doe ik het nu voor?”, “Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?” en “Is dit het nu?” zijn veel voorkomende (levens)vragen. Als je dit bij jezelf herkent, neem dan eens contact met me op. Dan praten we erover. Vaak helpt dit al om één en ander weer scherp te gaan zien. En anders ben je misschien wel geknipt voor mijn ‘therapie door fotografie’. 

It isn't easy being green and short

Persoonlijke effectiviteit

Zinvolheid is één van mijn belangrijkste kernwaarden. Ik vind dat ik zinvol bezig ben als ik bijdraag aan een ‘groene’ (lees: duurzame en toekomstbestendige) wereld. Dat doe ik door – onder andere – ‘groene’ professionals te helpen met hun persoonlijke effectiviteit. Hoe? In ieder geval niet door te zeggen wat je zou moeten doen of laten. Maar door samen met jou te kijken naar wat jij precies wilt bereiken, hoe je hierbij wellicht effectiever kunt zijn, welke mogelijkheden je misschien nog niet hebt verkent en wat wel of juist niet bij jou past. Het bij jou afnemen van een DISC- en/of drijfveren-analyse kan hierbij behulpzaam zijn. 

 

 

Gras groeit door asfalt heen

DISC- en drijfverenananalyse

Een DISC-analyse geeft je meer inzicht in je persoonlijke gedrag- en communicatiestijl: wat je natuurlijke gedragsstijl (onbewust gedrag) is en wat je responsgedrag (bewust gedrag) is. Een drijfveren-analyse geeft je meer inzicht in je persoonlijke motivatie, houding, voorkeuren en waarden. Drijfveren vormen de basis van je gedrag: waarom je doet wat je doet. Het komt regelmatig voor dat twee personen met verschillende drijfveren in exact dezelfde situatie toch totaal verschillend handelen.

Voor het afnemen van de analyse(s) heb ik een licentie op de software van HRM Profielen. Het bijbehorende persoonlijk rapport neem ik met je door in één of meerdere coachsessies.

Mogelijkheden

Individueel coachtraject

Voor oprechte aandacht, een spiegel en prikkelende vragen om te komen tot je eigen plan.

 • Voorgesprek (opdrachtgever, beoogde coachee, coach)
 • Klikgesprek / 1e coachsessie
 • Evt. DISC- en/of drijfveren-analyse
 • 2 – 4 coachsessies à 1,5 uur (kunnen ook veranderwandelingen zijn)
 • Eindgesprek (opdrachtgever, coachee, coach)

Kosten: € 1.090,- tot € 1.880,-

(excl. BTW en reiskosten)

Teamcoachtraject (5 personen)

Wanneer een goede communicatie en samenwerking binnen het team niet vanzelfsprekend (meer) is.

 • Voorgesprek
 • Individuele DISC-analyses
 • Facultatief: individuele drijfveren-analyses
 • Facultatief: individueel gesprek over de analyse(s)
 • DISC-teamanalyse
 • Werksessie teamrollen, teamkwaliteiten en teamdoelen (dagdeel)
 • Werksessie feedback geven en ontvangen (dagdeel)
 • Facultatief: eindgesprek

Kosten: € 2.560,- tot € 4.360,-

(excl. BTW en reiskosten)
 

‘Therapie’ door fotografie

Voor beelddenkers, voor meer rust in je hoofd en het terugkrijgen van focus.

 • Voorgesprek
 • Fotografieopdracht (bijv. fotodagboek bijhouden, storytelling m.b.v. foto’s)
 • Gedurende 1 maand wekelijks contact via whatsapp, e-mail of telefoon a.d.h.v. de foto’s
 • Coachsessie en afspraken over evt. vervolg

Kosten: € 710,-

(excl. BTW en reiskosten)

DISC- en/of drijfveren-analyse

Voor meer inzicht in je persoonlijke gedrag- en communicatiestijl en/of in de basis van je gedrag: je persoonlijke motivatie, houding, voorkeuren en waarden.

 • Klikgesprek
 • DISC- en/of drijfveren-analyse
 • 1 – 2 coachsessies à 1,5 uur over de uitkomsten van de analyse(s)

Kosten: € 317,- tot € 591,-

(excl. BTW en reiskosten)

POP-UP-coaching

Voor werkgevers die hun werknemers/ collega’s een mentale oppepper gunnen tijdens kantoordagen zodat ze (weer) kunnen groeien en bloeien in de organisatie.

 • Voorgesprek om wensen te verkennen en mogelijkheden te bespreken
 • 3x een maandelijks pop-up-coachingsdag op locatie (9.00 – 17.00 uur) in een door opdrachtgever beschikbaar gestelde overlegruimte
 • Evaluatiegesprek en afspraken over evt. vervolg

Kosten: € 3.270,-

(excl. BTW en reiskosten)

Kwaliteit gewaarborgd

Na een ‘groene’ opleiding ben ik in 1992 gestart als ‘groene’ professional (beleidsambtenaar) bij een gemeente. Inmiddels werk ik in deeltijd al jarenlang bij een ‘groen’ ingenieurs- en adviesbureau en heb ik daarnaast dus een eigen coachpraktijk. Ik vertel je dit zodat je weet dat ik jouw ‘taal’ spreek.

Een leven lang leren vind ik leuk èn belangrijk. Dus heb ik omgevingspsychologie gestudeerd, vrijwillige bestuursfuncties gehad, praktisch vrijwilligerswerk gedaan, me verder in fotografie bekwaamd, een professionele coachopleiding gevolgd en diverse boeken over gedragspsychologie uitgeplozen. Ik ben lid van de Nederlandse Orde voor Beroepscoaches (NOBCO) en maak deel uit van een intervisiegroep met andere coaches. Hierdoor blijf ik groeien in mijn vak en ben jij verzekerd van een deskundige gesprekspartner.

een eekhoornbrug