Blogs

Wazig of scherp?

Wazig of scherp?

In mijn omgeving is er begin dit jaar iemand met pensioen gegaan. Morgen wordt hij 70 jaar! Met zijn pensionering is zijn focus in één klap anders komen te liggen. Niet meer op het werk maar op … (tsja, dat moet ik hem eens vragen).

Weet jij waar jouw focus ligt? Is dat:

Lees meer
Expelliarmus!

Expelliarmus!

Elke Harry Potterfan kent de spreuk Expelliarmus. Deze is bedoeld om een tegenstander te ontwapenen. Ik moest eraan denken toen ik de nieuwe SIRE-campagne zag tegen polarisatie. Hierin voeren collega’s, vrienden of familieleden een discussie met elkaar over heikele en polariserende onderwerpen zoals klimaat, stikstofbeleid, vaccinatie of asielbeleid. Het gaat hard tegen hard, verwijten over en weer en luisteren ho maar.

Lees meer
Van oplichterssyndroom naar zelfvertrouwen

Van oplichterssyndroom naar zelfvertrouwen

Ben je pas van baan veranderd of heb je promotie gemaakt? Dan herken je misschien het gevoel dat je die baan of promotie niet verdient. Dat je je collega’s beduvelt door ze te laten denken dat je goed bent in je werk. Dat iemand er op een gegeven moment “achter zal komen” dat je niet zo competent bent als je lijkt.
Dit gevoel wordt het oplichterssyndroom of bedriegerssysdroom genoemd.

Lees meer
Potje Ganzenborden

Potje Ganzenborden

In de put, in de doornstruik of in de gevangenis … Allemaal situaties die niet alleen in het spel Ganzenborden maar ook in het (werkende) leven voorkomen. En dan heb ik De dood nog niet eens genoemd, anders wordt het helemaal zo’n somber begin van een toch best wel positieve blog. Want het Ganzenbordspel (= het leven) kent immers ook de brug, de ganzen èn de spelregel dat je bij een bepaalde 1e worp rechtstreeks naar plek 26 of 53 kan gaan.

Lees meer
Vies woord

Vies woord

Sommige mensen krijgen ‘vlekken in de nek’ als ik het woord intervisie laat vallen. Doorvragen leert dat dit veelal komt omdat ze eigenlijk nog nooit hebben ervaren wat professionele intervisie is. Zo is het bij intervisie bijvoorbeeld niet de bedoeling om met een hiërarchisch gemixte groep werkproblemen te bespreken. Ook is niet handig om ‘aan intervisie te gaan doen’ zonder onderling overeenstemming en commitment te hebben over spelregels zoals vertrouwelijkheid, openheid, respect en aanwezigheid.

Lees meer
Pensioendatum bepaald, wat nu?

Pensioendatum bepaald, wat nu?

Het is algemeen bekend: er komt een pensioneringsgolf op ons af. Misschien is het al heel concreet voor jou? Als je precieze (vervroegde) pensioneringdatum is geprikt, heb je vaak nog een behoorlijke werkperiode te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je werkdruk gedurende deze periode niet (extra) hoog wordt omdat je van alles en nog wat wilt afgeronden, overdragen of anderszins geregeld wilt hebben?

Lees meer
Lief dagboek

Lief dagboek

Het is herfst. Persoonlijk vind ik dat een fijn jaargetijde. De herfstkleuren zijn mooi, het buitenlicht is fraai, er worden ineens organismen zichtbaar die je de rest van het jaar nauwelijks ziet. Maar de herfst kan ook guur zijn. De natuur maakt zich op voor de winter, flora en fauna keren in zichzelf en worden stil.

De herfst kan je melancholisch of weemoedig maken.

Lees meer
Vakantieblues

Vakantieblues

Voor veel mensen zit de zomervakantie er weer op. Ook ik ben – met gezonde tegenzin – deze week begonnen met werken. Na een halve week werken lijkt de vakantie alweer een eind weg. Dat kan soms een wat weemoedig gevoel geven. Herken je dat? Dit weemoedige gevoel is één van de symptomen die horen bij de zogeheten ‘post vakantieblues’. Het schijnt dat de meerderheid van de werknemers hier in enige mate last van heeft.

Lees meer
‘Therapie’ door fotografie

‘Therapie’ door fotografie

Gisteren was de finale van de wedstrijd tussen BN-ers in het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje. Ik kijk graag naar dit programma. Het plezier bij de deelnemers spat er namelijk vanaf. Fotograferen is gewoon leuk.
Waarom is dat eigenlijk zo? Een poging tot uitleg:

Lees meer