‘Therapie’ door fotografie

7 juli 2022

Gisteren was de finale van de wedstrijd tussen BN-ers in het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje. Ik kijk graag naar dit programma. Het plezier bij de deelnemers spat er namelijk vanaf. Fotograferen is gewoon leuk.

Waarom is dat eigenlijk zo? Een poging tot uitleg: Fotograferen stelt je enerzijds in staat om objectief, zonder vooringenomenheid naar de wereld te kijken. Zo wordt je je bewust van wat er feitelijk gebeurd (wat zie ik nu echt?). Anderzijds geeft fotografie je de mogelijkheid om deze werkelijkheid naar je eigen inzicht in te kleuren (wat wil ik laten zien?). En net als ruimtelijke ontwerptekeningen zijn foto’s vaak ook nog eens heel persoonlijk: het zegt iets over jou. Tel daarbij op dat een uurtje of wat fotograferen heel mindful is en dan heb je alle redenen te pakken waarom ik regelmatig fotografie inzet bij mijn coaching.

‘Therapie’ – tussen aanhalingstekens – door fotografie zal ik maar zeggen. Sommige mensen drukken zich uit met woorden. Anderen zingen over wat ze bezig houdt. En weer anderen maken met behulp van beelden duidelijk wat ze bedoelen en voelen.

Fotografeer je graag en wil je jezelf beter leren kennen? Of wil je leren jezelf (beter) uit te drukken met behulp van foto’s? Laten we dan eens kennismaken en kijken wat ik voor je kan betekenen. Het is geen enkel bezwaar als je nog maar weinig kennis hebt van fotograferen, want al doende leer je!