Expelliarmus

2 februari 2023

Elke Harry Potterfan kent de spreuk Expelliarmus. Deze is bedoeld om een tegenstander te ontwapenen. Ik moest eraan denken toen ik de nieuwe SIRE-campagne zag tegen polarisatie.
Hierin voeren collega’s, vrienden of familieleden een discussie met elkaar over heikele en polariserende onderwerpen zoals klimaat, stikstofbeleid, vaccinatie of asielbeleid. Het gaat hard tegen hard, verwijten over en weer en luisteren ho maar.

Het hoeft niet altijd over zulke grote thema’s te gaan. Ook over kleinere onderwerpen (Moeten we die bomen wel kappen? Is dit wel de juiste plek voor een JOP? Zullen we die aannemer wel beboeten?) staan we vaker lijnrecht tegenover elkaar dan we wellicht willen. Zelfs als we het in de basis ergens over eens zijn, is het soms lastig om uit de ‘argumenteer-stand’ te blijven. Een simpele toverspreuk kan hierbij helpen.

Merk je dat een discussie de verkeerde kant op dreigt te gaan? Voel je je in de verdediging gedrukt of besef je ineens dat je zelf nogal aanvallend staat te doen. Haal dan je denkbeeldige toverstok tevoorschijn, zeg “Expelliarmus” en kom op deze ludieke manier uit de ongewenste manier van discussieren voordat je oververhit raakt, op de man/vrouw gaat spelen en meer kapot maakt dan je lief is.

“Ben je nu een discussie aan het winnen? Of elkaar aan het verliezen?” Of het nu de boodschap van Sire is of de toverspreuk uit Harry Potter, beide zorgen voor een pas op de plaats. Dat geeft tijd om je in een flits bewust te worden dat je niet als volwassenen het gesprek met elkaar voert, maar bijvoorbeeld als ‘kritische ouder’ (goed bedoelend maar een tikje betweterig) of ‘rebels kind’ (zelluf willen bepalen wat je ergens van vindt).

En zo zijn we aanbeland bij Transactionele Analyse, een praktische theorie over gedrag en communicatie. Over de egoposities Ouder, Volwassene en Kind die je in kunt nemen. En over hoe je kunt zorgen dat dat jij en je discussiepartner in eenzelfde egopositie (bij voorkeur de volwassen egopositie) een constructief gesprek kunnen voeren. En daardoor vooruit komen met het oplossen van bepaalde problemen.

Wil je meer weten of zelf eens oefenen in communicatie in de drie egoposities? Laten we dan het gesprek aangaan en kijken wat ik eventueel voor je kan betekenen. Bel me op 06 – 83 87 27 51 of laat je gegevens achter op de contactpagina.