Potje Ganzenborden

18 november 2022

In de put, in de doornstruik of in de gevangenis … Allemaal situaties die niet alleen in het spel Ganzenborden maar ook in het (werkende) leven voorkomen. En dan heb ik De dood nog niet eens genoemd, anders wordt het helemaal zo’n somber begin van een toch best wel positieve blog. Want het Ganzenbordspel (= het leven) kent immers ook de brug, de ganzen èn de spelregel dat je bij een bepaalde 1e worp rechtstreeks naar plek 26 of 53 kan gaan.

Laatst speelde ik met een coachee een serieus potje Ganzenborden. Bij elke hindernis en meevaller in het spel vroeg ik haar om terug te kijken naar een vergelijkbaar moment in haar leven en terug te kijken op hoe ze er toen mee omgegaan was. Om vervolgens vooruit te kijken en voor zichzelf te bepalen hoe ze met haar huidige (ogenschijnlijke) hindernissen en meevallers om zou kunnen gaan. Het spelletje Ganzenborden schoot zo natuurlijk niet op, maar dat was ook helemaal niet de bedoeling. De bedoeling was dat m’n coachee er wat mee opschoot.

Hobbels, bobbels, mazzeltjes of meevallers hebben 1 ding gemeen: dat het waard is om hier even bewust bij stil te staan alvorens te besluiten hoe ermee om te gaan. We kunnen daarbij misschien wel een voorbeeld nemen aan de ganzen uit het Ganzenbordspel. Die kennen een ruitijd, een tijd waarin ze niet kunnen vliegen en een beetje verborgen en rustig moeten leven in afwachting van hun nieuwe verenkleed.

Gun jij jezelf een figuurlijke ruitijd? Tijd om stil te staan bij de pieken, dalen en kruispunten in je leven? Na te denken over welke richting je zult inslaan? Je komt er misschien niet altijd ongeschonden en met een nieuw verenkleed uit maar wel altijd met een ervaring rijker en een stapje dichter bij wijsheid.

Overigens biedt niet elke ervaring een garantie voor de toekomst. Eigenlijk zou je elke nieuwe (grote) kwestie met nieuwe ogen moeten bekijken. Doe je dat niet, dan heb je kans dat je door eerdere ervaringen opgebouwde overtuigingen belemmerend kunnen werken en een objectieve keuze in de weg staan. Hier schreef ik al eens een blog over.

Sta je momenteel voor een lastige keuze? Wil je met mij een potje serieus Ganzenborden om even stil te staan, te reflecteren om daarna met een andere blik naar je lastige situatie te kunnen kijken? Bel me dan voor een – altijd kosteloos – kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken: 06 – 83 87 27 51.