Wazig of scherp?

29 februari 2024

In mijn omgeving is er begin dit jaar iemand met pensioen gegaan. Morgen wordt hij 70 jaar! Met zijn pensionering is zijn focus in één klap anders komen te liggen. Niet meer op het werk maar op … (tsja, dat moet ik hem eens vragen).

Weet jij waar jouw focus voornamelijk op ligt? Is dat:

  • in het heden (“wat komt dat komt”)
  • in de toekomst (“later ga ik …”)
  • in het verleden (“toen deed ik dat zo dus nu ook”)

Een focus hoeft natuurlijk helemaal niet tijdgebonden te zijn. Het kan ook gericht zijn op:

  • een bepaald doel (“links- of rechtsom, ik ga naar …”)
  • het afwerken van een bucket list (“ik wil dit en dit allemaal gedaan en beleefd hebben”)
  • de omgeving (“ik doe dit, want het is goed voor mijn collega’s/ de natuur/ …”)

In de fotografie is focus het punt waarop de foto is scherp gesteld. Bij de éne foto is dat op een punt dichtbij, bij de ander op een punt in de verte. Als je niet ergens op scherp stelt, wordt de foto wazig.

Een ‘wazige’ situatie kun je ook persoonlijk of in je werk ervaren. “Waar doe ik het nu voor?”, “Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?” en “Is dit het nu?” zijn veel voorkomende (levens)vragen.

Als je dit bij jezelf herkent, neem dan eens contact met me op (06 – 83 87 27 51). Dan praten we erover. Vaak helpt dit al om één en ander weer scherp te gaan zien.
Of schrijf je in voor mijn ’therapie-door-fotografie-programma’.