Lief dagboek

30 september 2022

Het is herfst. Persoonlijk vind ik dat een fijn jaargetijde. De herfstkleuren zijn mooi, het buitenlicht is fraai, er worden ineens organismen zichtbaar die je de rest van het jaar nauwelijks ziet. Maar de herfst kan ook guur zijn. De natuur maakt zich op voor de winter, flora en fauna keren in zichzelf en worden stil.

De herfst kan je melancholisch of weemoedig maken. Alsof je iets verloren hebt of een bepaald verlangen niet kan vervullen. Dit maakt de herfst in mijn optiek een prima jaargetijde voor zelfreflectie: Heb ik wel lekker gewerkt de afgelopen tijd? Draagt het werk dat ik doe genoeg bij aan de doelen die ik nastreef? Heb ik werk dat bij mijn kernwaarden past en waar ik energie van krijg? Heb ik afgelopen zomer genoeg gelegenheid gehad om me weer op te kunnen laden? Of heb ik me te veel geconformeerd aan anderen, te weinig voldoening gevoeld, m’n batterijen te ver leeg laten lopen?

Ik weet niet of er nog veel mensen zijn die een dagboek bijhouden maar het is een ideaal hulpmiddel bij zelfreflectie. Het is alleen best veel werk en dat weerhoudt je er misschien van om in een dagboek te schrijven.
Heb je dan wel eens gedacht aan een fotodagboek? Daarbij maakt je iedere dag 1 of 2 foto’s van iets wat je op dat moment bezig houdt, je raakt of je op een andere manier aanspreekt. Kleine moeite want de meesten van ons hebben de mobiele telefoon toch altijd binnen handbereik.
Als je dit nu eens 1 of 2 weken doet en na die tijd (al dan niet met behulp van een vriend, vriendin of coach) je foto’s bekijkt en analyseert, wat zie je dan? Zie je een rode draad of een steeds terugkerend thema? Zo ja, dan is het interssant je af te vragen hoe dit komt en wat dit met je doet. De volgende stap kan zijn om na te denken over wat je zou willen veranderen en wat vooral zo moet blijven.

Spreekt deze vorm van zelfreflectie je aan? Hou je sowieso al van fotograferen en ben je benieuwd wat je foto’s over jou zeggen? Laten we dan eens kennismaken en kijken of ik je ergens mee vooruit kan helpen.

Tot slot: bijgaand een foto uit m’n eigen fotodagboek.