Vakantieblues

25 augustus 2022

Voor veel mensen zit de zomervakantie er weer op. Ook ik ben – met gezonde tegenzin – deze week begonnen met werken. Na een halve week werken lijkt de vakantie alweer een eind weg. Dat kan soms een wat weemoedig gevoel geven. Herken je dat? Dit weemoedige gevoel is één van de symptomen die horen bij de zogeheten ‘post vakantieblues’. Het schijnt dat de meerderheid van de werknemers hier in enige mate last van heeft.

De definitie van post vakantieblues is: “Een tijdelijke emotionele onevenwichtigheid waarbij een persoon zich na een vakantie of periode zonder te werken opnieuw moet aanpassen aan zijn of haar taken”.
Naast weemoedigheid kun je last hebben van apathie, verdriet en vermoeidheid, zowel fysiek als psychologisch.

Wat kun je eraan doen? Op internet zijn tal van tips te vinden om makkelijk(er) over te schakelen van de vakantie- naar de werkmodus. Ik noem er een paar:

  • Ga niet direct de eerste dag nadat je bent teruggekomen alweer aan het werk. Plan een paar dagen in om de vakantieboel weg te werken, na te genieten en weer te wennen aan je eigen omgeving.
  • Wissel eerst vakantieverhalen uit met je collega’s en informeer daarna pas naar wat er tijdens jouw afwezigheid op de werkvloer gebeurd is.
  • Gun jezelf een dag of wat de tijd om je weer in te werken voordat je allerlei vergaderingen inplant of projecten opstart. Je out-of-office-bericht 1 of 2 dagen langer ingeschakeld houden kan hierbij helpen.
  • Plan je (in te halen) werk realistisch in en hou rekening met onverwachte dingen. Je hoeft niet door middel van overuren te compenseren voor jouw vakantieperiode.

En als laatste tip: probeer op je werk in de vakantiemodus (lees: relaxt) te blijven. Voor sommigen werkt het om de mooiste vakantiefoto’s als screensaver in te stellen en daar regelmatig even naar te kijken. Voor anderen werkt het om wat vaker op te staan, naar het raam te lopen en van het uitzicht te genieten.
Voor degenen die geen mooi uitzicht hebben, heb ik ook een oplossing: 1 minuut naar mooie natuurfoto’s kijken op mijn website. Slechts 1 minuut kijken naar groen en natuur helpt al om je bloeddruk, hartslag en het cortisolgehalte (stresshormoon) in je bloed te laten dalen. Extra relaxt is het als je tijdens het kijken even je schouders los schudt en een paar keer diep ademhaalt. Dan kun je er daarna weer eventjes tegen.

Werk-ze en blijf relaxt!