Pensioendatum bepaald, wat nu?

28 oktober 2022

Het is algemeen bekend: er komt een pensioneringsgolf op ons af. Misschien is het al heel concreet voor jou? Als je precieze (vervroegde) pensioneringdatum is geprikt, heb je vaak nog een behoorlijke werkperiode te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je werkdruk gedurende deze periode niet (extra) hoog wordt omdat je van alles en nog wat wilt afgeronden, overdragen of anderszins geregeld wilt hebben? Of het tegenovergestelde: Hoe zorg je ervoor dat deze periode niet een periode van lijdzaam afwachten wordt?

Een drijfveren-analyse kan hierbij uitkomst bieden!

Drijfveren zijn volgens Eduard Spranger een optelsom van ervaringen, opgedaan door afkomst, opvoeding, ervaringen, kennis en opleiding. De waardering van die ervaringen (positieve of negatieve), maakt dat je persoonlijke overtuigingen vormt. En op basis van die overtuigingen maak je (onbewust) de afweging om in bepaalde situaties wel of niet in actie te komen. Door je bewust(er) te zijn van je drijfveren, wordt het gemakkelijker voor je om te bepalen met welke zaken je je laatste periode op je werk wilt bezighouden. Dit helpt om te zorgen dat je je werkzame periode op een goede, zinvolle, fijne en niet al te stressvolle manier kunt afronden.

Bovendien: Inzicht in je drijfveren kunnen je ook behulpzaam zijn bij het kiezen van bezigheden voor na je pensionering. Je wilt natuurlijk niet enerzijds in een gat vallen of anderzijds tegen van alles en nog wat “ja” zeggen en het nog drukker krijgen dan tijdens je werkende leven.

Lijkt het je wat om op een relaxte en zinvolle manier je werkzame leven af te kunnen sluiten met behulp van een drijfveren-analyse? Laat het me weten en ik regel dat je de test krijgt toegestuurd. Hiervoor werk ik samen met HRM Profielen. Zij maken ook het rapport op basis van de uitkomsten van de test. Dit rapport bespreken jij en ik vervolgens samen. Meer weten? Kijk hier of bel me: 06-83872751.