Horen, luisteren, interpreteren

3 juni 2022

Een poosje geleden wat het Nationale Complimentendag. Je kent misschien het filmpje wel waarin een bekende Nederlandse acteur (Pierre Bokma) een collega denkt te complimenteren. Hij zegt: “Leuk truitje” en moet daarna ontzettend door het stof om zich te verantwoorden voor deze uitspraak. 

Een ogenschijnlijk simpel compliment als “Leuk truitje” kan – mede afhankelijk van de toon waarop iets gezegd wordt en de mimiek van de spreker daarbij – compleet verkeerd overkomen. De gever van het compliment kan er veel aan doen om te zorgen dat de opmerking op een juiste manier landt. Wat de complimentgever echter niet in de hand heeft, is de wijze waarop de ontvanger het compliment interpreteert.
Laten we nu even wegblijven van het #metoo-achtige leuke truitje, maar een ander compliment gebruiken. Hoe zou jij het volgende – neutraal en aardig gebrachte – compliment van een collega interpreteren: “Zoho, die klus heb je goed geklaard zeg. Super!”

Hoor je:

  1. Verbazing: “Tsjongejonge, dat jij die klus tot een goed einde hebt gebracht. Had ik niet verwacht.”
  2. Afgunst: “Die moest weer zo nodig laten zien dat ie de klus kon klaren hoor; opschepper.”
  3. Vleierij: “Wat goeoeoeoed! Je deed het beter dan ik het gedaan zou hebben.”
  4. Feitelijkheid: “Zo, die klus heb je goed geklaard zeg. Super.”

Zeg eens eerlijk, koos je voor nummer 4?

Hoe je een compliment interpreteert, zegt heel veel over hoe jij in het leven en dus ook in je werk staat. Ben je in de basis zelfverzekerd of onzeker? Afwachtend of anticiperend? Optimistisch of pessimistisch? Autonoom of afhankelijk? Introvert of extravert? Pleaser of narcistisch? Perfectionistisch of onnauwkeurig? Rationeel of relationeel? …

Het kan heel verhelderend zijn om jezelf en/of je collega’s op dit vlak eens wat beter te leren kennen. Dat kan werkrelaties, werkplezier en zelfs productiviteit verbeteren.

Sinds kort heb ik daarom m’n dienstverlening uitgebreid met een (team)coachtraject waarbij het afnemen van een DISC-gedragsstijlen en/of drijfverenanalyse tot de mogelijkheden behoort.

Meer weten? Laat bij ‘contact’ je gegevens achter en ik neem vrijblijvend contact met je op. De eerste 3 geïnteresseerden kan ik een gratis DISC- en/of drijfverenanalyse aanbieden. Je betaalt dan alleen voor de gesprekken.