Begrenzen

28 januari 2022

Ben jij fan van het programma Kamp van Koningsbrugge of van de Vlaamse variant: Kamp Waes? Ik in ieder geval wel. Ik vind het heel bijzonder dat mensen op zo’n extreme manier hun grenzen willen opzoeken. En vooral om te zien dat de fysieke, mentale en emotionele grenzen voor iedereen anders zijn en/of op een andere plek liggen. Zo heeft de één al moeite met het overslaan van 1 nachtje slaap terwijl de ander bijna 3 dagen kan doorbuffelen voordat zijn lichaam de (fysieke) grens trekt en deze persoon ‘out’ laat gaan. En is de één in staat om al na twee overgeslagen maaltijden de voedzame maar onaantrekkelijk uitziende havermoutpap gewoon naar binnen te werken terwijl de ander – die net zo lang niet heeft gegeten – hierbij kokhalzend staat toe te kijken. Laatstgenoemde heeft blijkbaar meer last van zijn mentale grens (ik lust geen havermoutpap) dan van zijn fysieke grens (omvallen van de honger).

Als je er eens bij stilstaat, merk je dat de meeste grenzen zich in je hoofd bevinden en daarmee dus van mentale of emotionele aard zijn. Mentale grenzen gaan over je normen, waarden en regels. Over wat jij als toelaatbaar beschouwt en wat niet. Over wat je vindt van iets en over je overtuigingen. Zo kunnen zogeheten ‘belemmerende overtuigingen’ aanvoelen als een grens terwijl ze dat goedbeschouwd niet (hoeven te) zijn. “Ik lust geen havermoutpap”, is wellicht een wat slap voorbeeld van een belemmerende overtuiging maar misschien herken je deze beter:

  • “Ik mag geen “nee” zeggen tegen m’n chef.”
  • “Dit mislukte vroeger ook altijd al dus ik begin er nu maar niet aan.”
  • “Vrouwen kunnen nu eenmaal geen leidinggeven.”

Gelukkig werken niet alle overtuigingen als een begrenzing van je mogelijkheden. Er zijn ook stimulerende overtuigingen zoals degene die Pippi Langkous wordt toegedicht: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Heb jij last van belemmerende overtuigingen? Of heb je te dealen met andermans overtuigingen? Of is juist het stellen van grenzen niet jouw ding? Stap dan eens over de mentale grens (“coaching is soft gedoe”) heen en bel me voor een verkennend gesprek: 06-83872751. Laat je niet onnodig door iets of iemand begrenzen!