Scherp blijven

7 januari 2022

Op Youtube circuleert een filmpje getiteld ‘He’s The Best Teacher Ever’ waarin een docent levenslessen deelt met z’n leerlingen. Hoewel in scene gezet, maakt het deze lessen niet minder waar. De eerste twee lessen zijn voor mij niet nieuw (maar laat je dat niet weerhouden om zelf het filmpje te bekijken). De derde en laatste les hobbelt er wat minder opvallend achteraan, maar deze was voor mij nu juist de eye opener. Vrij vertaald is deze les: Een mens is als een potlood. Ervaringen tijdens je leven kun je vergelijken met het slijpen van een potlood: het doet (soms) pijn maar het houdt je scherp. Een potlood blijft daardoor bruikbaar en – hoewel dat misschien een beetje raar is om van een mens te zeggen – jij ook!

Voor degenen die binnenkort hun jaarlijkse functionerings-, beoordelings- of POP-gesprek hebben: denk eens aan bovenstaande les wanneer je feedback krijgt die wellicht een beetje zeer doet. Meestal kun je je wel scherpen aan die feedback, ook al wordt deze door sommige collega’s wat onhandig gegeven. Goed feedback geven is een kunst evenals goed feedback ontvangen.

Is het in jouw organisatie geen vanzelfsprekendheid om (goed) feedback te geven of ontvangen? Of heb je wellicht behoefte aan een andere manier om je te scherpen? Neem dan contact met me op. Een eerste gesprek is altijd kostenloos en vrijblijvend.