Wroeten en zoelen

26 november 2021

Heb je de aflevering ‘Onze boerderij’ van afgelopen zondag 21 oktober gezien? Daarin vertelde dierenarts en varkensboer Kees over zijn liefde voor varkens. Naast voldoende basisbehoeften zoals de beschikking over voldoende (buiten)ruimte, een goed onderkomen en goed voer is hij ervan overtuigd dat varkens daarnaast moeten kunnen ‘wroeten en zoelen’ om gezond en gelukkig te blijven. Ik werd helemaal blij van zijn passie èn van het beeld van zijn duidelijk ontspannen varkens. En ik kon het niet helpen om één en ander door te trekken naar de menselijke soort. (Nee, ik zeg hiermee niet dat mensen en varkens op elkaar lijken; deze ethische discussie wil ik hier niet aansnijden …).

De meeste mensen in Nederland hebben volgens mij wel in hun basisbehoeften voorzien. Ik vraag me af of we ook in voldoende mate kunnen ‘wroeten en zoelen’? Wat de definitie van ‘wroeten en zoelen’ is voor mensen, is alleen een stuk ingewikkelder dan de definitie van ‘wroeten en zoelen’ voor varkens.

Wat is ‘wroeten en zoelen’ voor jou? Kom je daar genoeg aan toe? Doe je bijvoorbeeld het werk dat je (overwegend) leuk vindt? Heb je hobby’s waarmee je je kunt ontspannen? Kun je je verhaal bij iemand kwijt? Sta je ook wel eens ‘uit’?

Hoe je te weten kunt komen of je voldoende ‘wroet en zoelt’ vraag je je misschien af? Ga hiervoor maar eens te rade bij je partner, een goede vriend(in) of een collega die je vertrouwd. Als die bijvoorbeeld aangeven dat je de laatste tijd wellicht wat (te) veel (over)werkt, een kort lontje hebt of nauwelijks meer lacht op een dag, dan weet je wat je te doen staat. Bij jezelf te rade gaan, is natuurlijk ook goed. De meesten weten het diep in hun hart zelf ook wel als ze niet lekker in hun vel zitten.

Vind je het lastig om bekenden te vragen of om zelfonderzoek te doen? Ik wil je er graag bij helpen. Neem gerust contact met me op voor een kostenloos eerste gesprek: 06-83872751.

     

    Op bijgaande foto staan Iberico varkens in Extremadura (Spanje). Gemaakt tijdens mijn afgelopen zomervakantie.